sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Hollandaisekastike


Ainekset:

1 1/2 dl valkoviiniä
1 1/2 dl vettä tai kasvislientä
100 g salottisipulia
persiljan- ja tillinvarsia
10 valkopippuria

5 keltuaista
250 g voita
1/2 sitruunan mehu
valkopippuria
cayennepippuri

Keitä vedestä, viinistä, salottisipulista, yrteistä ja pippurista mausteliemi. Keitä kokoon, kunnes jäljellä on 3/4 dl. Siivilöi liemestä "roippeet" pois.

Laita keltuaiset pyöreäpohjaiseen teräskulhoon ja sekoita joukkoon mausteliemi. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja aseta keltuaiskulho sen päälle. Sekoita huolella koko ajan, kunnes seos sakenee eikä se enää maistu raa'alta keltuaiselta. Älä poistu paikalta jollet halua kokkelia. Vatkaa sitten joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina.
Mausta suolalla, pippurilla, cayennenpippurilla ja juuri puristetulla sitruunamehulla. 
Mestarin vinkit: Tarjoa hollandaisekastike 40-80-asteisena. Jos lämmität kastikkeen tarjolle, älä kuumenna sitä yli 80-asteiseksi, jottei kananmunista tule kokkelia.
Mikäli käytät kastiketta kuorruttamiseen, käytä voita vähän vähemmän (-50 grammaa).
Sopii hyvin parsalle, kasviksille ja haudutetulle kalalle.

Ohje on Hesarin "Kastikekoulun" resepti. Tässä peesasin häikäilemättä naapuria eli kannattaa tehdä peruslientä kerralla vaikka tupla-annos ja pakastaa osa myöhempää käyttöä varten. Kastike toimii loistavasti esim. paistetun kuhan ja juurespyreen kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti