keskiviikko 17. joulukuuta 2025

Kylmäsavulohikeitto

 Yksi syksyllä -25 Herkuttelevissa herroissa tehdyistä resepteistä ja yks maukkaimmista-

Ohje näyttää olevan peräisin Kotikokki.net sivustolta. Tästä tulee valtava määrä keittoa ja itse ainakin aion seuraavalla kerralla puolittaa määrän hieman soveltaen tätä reseptiä.

Raaka-aineet:

500 g keittojuureksia

500 g perunaa kuutioituna 

pieni nokare voita

vettä sen verran että kasvikset peittyy ( n. 1 l )

500 g kylmäsavustettua lohta suikaloituna

1 sipuli silputtuna

1 kalaliemikuutio

1 rkl sitruunamehua

valkopippuria myllystä

200 g tuorejuustoa ( maustamaton tai esim kylmäsavulohi )

2 dl kuohukermaa

reilusti tilliä silputtuna

( suolaa ), älä lisää suolaa maistamatta

Valmistus:

Sulata voi kattilassa, lisää kasvikset ja freesaa hetki, lisää vesi, liemikuutiot ja mausteet.

Anna kiehua hiljalleen kunnes kasvikset ovat melkein kypsät. Lisää suikaloitu lohi, kerma ja tuorejuusto, anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Viimeistele tillisilpulla.




Maa-artisokkakeitto

 Tämä on myös yksi Herkuttelevissa herroissa syksyllä -25 tehdyistä resepteistä.

Todella maukas soseutettu keitto. Resepti on K-Ruoka sivustolta/sovelluksesta.

Ainekset ( 3 annosta )

500 g maa-artisokkia

2 ( 200 g ) jauhoista perunaa

1 rkl voita

n. 1/2 tl suolaa

ripaus mustapippuria

n. 4 dl vettä

1 dl kuohukermaa

timjamia tai persiljaa

Valmistus:

1) Kuori maa-artisokat ja perunat. Kuutioi ne. Kuullota juureksia rasvassa kattilassa. Mausta suolalla ja pippurilla.

2) Lisää vesi ja keitä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Soseuta sauvasekoittimella.

3) Kaada kerma keittoon ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku. Koristele timjamilla tai persiljalla. Tarjoa lisäksi leipää.

Vinkki! Maa-aryisokat tummuvat herkästi. Ellet käytä niitä heti niin laita ne kylmään, mielllään sitruunalla maustettuun veteen tummumisen estämiseksi.



Savuporokeitto

 Tämä on yksi tehdyistä resepteistä syksyllä -25 Herkuttelevissa herroissa. Todella maukas keitto.

Resepti on peräisin K-ruoka sivustolta/sovelluksesta.

Kylmäsavuporopakkaukset näyttävät olevan järjestään 80 g mutta sillä pärjää hyvin.

Ainekset:

5 porkkanaa ( 400 g )

pala selleriä ( 100 g )

1 iso palsternakka ( 200 g )

isohko purjo ( 200 g ) 

2 rkl öljyä

1 l vettä

1 laakerinlehti

1/2 tl suolaa

1/2 tl timjamia

1/2 tl mustapippuria

1 pkt ( 250 g ) Koskenlaskija-juustoa, vahva

100 g poron kylmäsavupaistia

Pinnalle tuoretta persiljaa.

1) Kuori ja leikkaa juurekset pieniksi kuutioiksi. Hienonna purjo. Kuullota kasviksia öljyssä noin 5 minuuttia.

2) Lisää vesi ja mausteet. Keitä kasviksia kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Poista laakerinlehti ja soseuta kasvikset. Lisää joukkoon paloiteltu juusto.

3) Kuumenna keittoa kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi hienoksi kuutioitu poro ja hienonnettu persilja.( Jätä osa porosta ja persiljasta koristeeksi savuporokeiton pinnalle.) Tarjoa lisäksi tuoretta leipää.




Aasialaiset tonnikalapihvit, riisiä & marinoituja kurkkuja

 Aasialaiset tonnikalapihvit, riisiä & marinoituja kurkkuja

Tämä resepti on yksi resepteistä joita tehtiin "Herkuttelevat herrat" kansalaisopiston kurssilla. Kovasti ihmettelimme miten näistä aineksista sai niin maukasta ruokaa.

Alunperin resepti näyttää löytyvän Ruokaboksi.fi sivustolta.

Ainekset:

Pihvit:Aasialaiset tonnikalapihvit, riisiä & marinoituja kurkkuja

2 tlk tonnikalaa

1 kananmuna

n. 1,25 dl vehnäjauhoja

2 porkkanaa

0,5 ps kevätsipulia

1 tl suolaa

n. 1,5 - 2 dl Sweet chilikastiketta

paistamiseen öljyä

Marinoidut kurkut:

1 kurkku

0,5 ps kevätsipulia

1 limen kuori raastettuna + mehu

ripaus suolaa

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Pihvejä tulee noin 8 ja ne maistuvat esim basmatiriisin kanssa ( ja marinoitujen kurkkujen ).


1) Valuta tonnikalat ja lisää kulhoon. Riko kanamuna tonnikalan sekaan. Lisää vehnäjauhot joukkoon. Kuori, huuhtele ja raasta porkkanat joukkoon.

2) Huuhtele ja suikaloi kevätsipulit. Sekoita puolet kulhoon taikinan joukkoon. Maustataikina suolalla ja sweet chilikastikkeella. Sekoita ja jätä hetkeksi maustumaan.

3) Huuhtele ja pilko kurkku toiseen kulhoon. Lisää sekaan jäljelläolevat kevätsipulit. Raasta joukkoon pestyn limen kuori ja purista myös mehu sekaan.Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.

4) Muotoile pihvitaikinasta pihvejä ( öljyllä ) kostutetuin käsin.

5) Kuumenna iso paistinpannu ja öljy. Nostele pihvit ( 4 kpl kerralla ) pannulle. Paistapihvejä noin 3 - 4 minuuttia per puoli. Lisää pannulle öljyä pihvien paistamisen välissä.








torstai 10. lokakuuta 2024

Korean bolognese

 Glorian ruoka&viini-lehdestä ( 08/2024 ) bongattu.

Gochujang-chilitahna tuo ruokaan pientä poltetta ja määrää voi säädellä oman maun mukaan.

Ainekset:

2 rkl seesaminsiemeniä

400 g sika-nauta jauhelihaa

2 valkosipulinkynttä

2 rkl tomaattipyrettä

1 rkl gochujang-chilitahnaa

2 tl inkivääritahnaa

1 tl ( ruskeaa ) sokeria

2 rkl soijakastiketta

1 rkl seesamiöljyä

3 levyä vehnänuudeleita

noin 1 dl nuudeleiden keitinvettä

1/2 ruukkua ruohosipulia 

1 rkl limettimehua

Valmistus:

1) Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla pari minuuttia. Varo polttamasta. Siirrä siemenet syrjään. Paista seuraavaksi jauheliha omassa rasvassaan rapean ruskeaksi, noin 5 minuuttia.

2) Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne pannulle yhdessä tomaattipyreen kanssa. Jataka paistamista pari minuuttia.

3) Lisää gochujang, inkivääritahna, sokeri, soijakastike ja seesamiöljy pannulle.Anna kiehua matalalla lämmöllä nuudelien kypsymisen ajan.

4) Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan napakan kypsiksi- Kauhaise noin desilitra nuudelien keitinvettä ja kaada se pannulle jauhelihaseoksen joukkoon. Kuumenna kastike kiehuvaksi.

5) Valuta nuudelit huolellisesti ja kippaa pannulle. Sammuta keittolevy. Hienonna ruohosipuli ja purista tarvittava määrä limettimehua.Lisää ruohosipuli, limettimehu ja paahdetut seesaminsiement pannulle. Kääntele sekaisin ja tarjoa heti.


Kurpitsapannulasagne

 




 






Kurpitsapannulasagne on Valion sivuilta bongattu ja menee jatkoon.

Myskikurpitsa saa makuparikseen chilillä maustetun ruokakerman ja voimakkaan makuisen cheddarkastikkeen.

Iso kannellinen, mielellään pinnotettu paistokasari sopii hyvin tämän valmistukseen.

Ainekset;

700 g myskikurpitsaa viipaleina

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rkl öljyä

1 tlk ( 400 g ) yrttimaustettua tomaattimurskaa

1 prk ( 2,5 dl ) Valio ruokakermaa Sweet Chili

2 dl vettä

80 g babypinaattia

1 tl suolaa

1/2 tl mustapippuria

1/4 tl muskottia

6 lasagnelevyä

1 prk ( 125 g ) Valio Koskenlaskija Ruoka & Dippi cheddar 14%

Saksanpähkinöitä rouhittuna

Ohje

1) Kuori kurpitsa ja lohko pitkittäin neljään osaan. Poista siemenet ja leikkaa lohkot poikittain muutaan millin paksuisiksi viipaleiksi.

2) Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipulit öljyssä kannellisessa paistokasarissa. Lisää tomaattimurska, ruokakerma, vesi ja mausteet.

3) Huuhtele pinaatti ja säästä osa lasagnen pinnalle, Sekoitakurpitsa ja pinaatti kastikkeeseen. Kiehauta kastike.

4) Puolita lasagnelevyt ja upota ne yksitellen kastikkeeseen. Peitä kannella ja anna kypsyä 20 - 30 minuuttia kunnes kurpitsat ja pasta on kypsää.

5) Lusikoi juustokastike lasagnen pinnalle. Hauduta muutama minuutti

 kannella peitettynä, Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoilua, Viimeistele pinaatilla ja pähkinöillä .







keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Anu Heinaron Nutella-juustokakku

Somehitti, Anu Heinaron Nutella-juustokakku 


 Ainekset:

200 g suklaahippukeksejä

75 g margariinia tai voita

400 g tuorejuustoa

300 g Nutella

1 dl tomusokeria

Koristeluun:

Pähkinä- tai mantelirouhetta ja suklaamakeisia ( jos haluaa koristella )


1) Sulata rasva. Murenna keksit monitoimikoneella tai muovipussissa kaulimen avulla. Sekoita keksinmurut ja rasvasula keskenään.

2) Laita leivinpaperi pyöreän irtopohjavuoan ( halk. n. 22 - 25 cm ) pohjalle ja painele keksimuruseos pohjalle. Laita vuoka täytteen teon ajaksi jääkaappiin tai pakastimeen.

3) Vatkaa tuorejuusto, Nutella ja tomusokeri tasaiseksi seokseksi sähkövatkaimella.

4) Levitä seos vuokaan. Nosta vuoka pakastimeen 2 - 3 h ajaksi tai yön yli.

5) Ota sulamaan huoneenlämpöön noinm puoli tutia ennen tarjoilua, koristele ennen tarjoilua pähkinärouheella ja suklaamakeisilla.

Kakun on tarkoitus olla matala, jotta se pysyy kasassa leikattaessa, kun se hieman sulaa.