Tämä on ensimmäinen mutta ei varmastikaan viimeinen Yotam Ottolenghin reseptistä tekemäni ruoka .Alkuperäinen ohje "Aubergine and lemon risotto" löytyy The Guardian lehden nettisivulta.
Ainekset:
2 keskikokoista munakoisoa
170 ml oliiviöljyä
1 sipuli, kuorittuna ja hienoksi silputtuna
2 valkosipulin kynttä, murskattuna
200 g risottoriisiä
120 ml valkoviiniä
750 ml kuumaa kasvislientä
2 rkl sitruunanmehua
1 sitruunan raastettu kuori
reilu rkl voita
jauhettua merisuolaa ja mustapippuria
50 gr raastettua parmesaania
( 10 gr ) basilikan lehtiä, revittynä
Yksi munakoiso paahdetaan, tapoja on yhtä monta kuin kokkiakin, alla muutama
a) esilämmitä uuni reiluun 200 asteeseen ja laita munakoiso sellaisenaan vuokassa uuniin tunniksi.
b) leikkaa munakoiso puoliksi pituussuunnassa ja paista kuuman grillivastuksen alla kuoripuoli ylöspäin kunnes se on melkein musta
c) laita munakoiso kokonaisena alumiinifolioon käärittynä noin tunniksi reilut 200 asteiseen uuniin
Paahtamisen jälkeen halkaise munakoiso pituussuunnassa ja kaavi pehmeä sisus astiaan jossa voit hienontaa karkeasti sitä esim haarukalla. Koeta välttää isommalti palaneen kuoren mukaan joutumista.
Leikkaa toinen munakoiso noin 1,5 cm kuutioiksi. Kuumenna 120 ml oliiviöljyä laakeassa kasarissa ja paista rapeaksi kunnes kullankeltaista. Siirrä kuutiot lävikköön ja mausta jauhetulla merisuolalla ja mustapippurilla.
Kuumenna loppu öljy tukevassa kasarissa ja kuullota sipuli hitaasti, Lisää valkosipuli ja kuullota noin 3 minuuttia. Lisää hieman lämpöä ja kuullota riisi läpikuultavaksi.
Lisää viini ( pitäisi sihahtaa ) ja anna sen lähes haihtua. Pienennä hieman lämpöä.
Lisää kasvislientä vähän kerrallaan ( kauhallinen ), sekoittele kunnes lähes haihtunut ja toista, sekoittaen välillä kunnes liemi käytetty. Tähän pitäisi mennä noin 10 - 15 minuuttia.
Ota kasari liedeltä, lisää sitruunan mehu, puolet raastetusta sitruunan kuoresta, hienonnettu munakoiso, voita ja puoli teelusikallista suolaa. Maista ja tarvittaessa lisää hieman suolaa ja mustapippuria.
Tarjoilua varten annostele risottoa lautaselle ja ripottele päälle munakoisokuutioita, parmesaania, basilikan lehtiä ja raastettua sitruunan kuorta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti